Mozaikový Boží hrob v kostele sv. Bartoloměje v Solopyskách

Kostel je plný vzácností, ale tento rok bychom vám chtěli blíže představit památku, která není k vidění nikde v okolí. Jedná se o Boží hrob, který je umístěný ve spodním patře věže kostela.

Boží hrob byl zhotovený firmou Eduard Zbitek z Olomouce – Nových sadů. Firma vyráběla transparentní skleněné mozaikové hroby v letech 1846 až 1914, případně až 1922. Tyto Boží hroby byly objednávány výběrem z katalogů a mohly být prováděny i úpravy podle přání zákazníků a jejich financí. Firma své výrobky dodávala nejen do celé tehdejší monarchie, ale i do zámoří. Potomci rodiny Zbitek, kteří žijí v Německu, uvádějí, že jich mohlo být vyrobeno asi 1000 kusů. Dochované jsou v Německu, Rakousku, ve Vatikánu, v Kartágu (Tunis). U nás se tyto hroby nacházejí v Olomouci (sv. Mořic), Doudlebech (sv. Vincenc), Kaplici (sv. Petr a Pavel), Rapšachu (sv. Zikmund), v Černém v Pošumaví, v Pasece u Šumperku a v Novém Hrozénkově (kostel sv. Anny v Dřevěném městečku Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm). Na Slovensku se nacházejí v Kežmarku a v Senci. Historické prameny uvádějí, že v kostele v Doudlebech, během Bílé soboty, klečeli před hrobem ministranti. Tento hrob není trvale instalován a k vidění je pouze každý rok o Noci Kostelů.

Boží hrob v Solopyskách je tvořen dřevěnou konstrukcí, která je z pohledové strany potažena vrstvou klihem slepených novin natřených černou barvou. V papíru jsou vyražené otvory, které jsou kryté skleněnými kameny připevněnými mosaznými drátky. Dle dostupných materiálů kameny pochází z Jablonecké výroby. Náš Boží hrob se skládá ze tří částí. První část je adorace sv. Kříže (dva modlící se andělé pod křížem). Druhá část je jeskyně (skála) s tělem Ježíše Krista. Obojí je vyrobeno technikou papier-marche (papírmaš). Papírmaš je směs drceného papíru, vody, lepidla nebo škrobu, která se nanáší na konstrukci nebo lije do forem požadovaného tvaru. Třetí část Božího hrobu se nachází uprostřed.  Jedná se o dřevěnou schránku na věčné světlo. Schránka je opatřena odklopným víkem a je vykládaná kamínky a zlacenými fiálami.

Hrob byl původně osvětlen petrolejovými lampami nebo svíčkami, které byly při elektrifikaci našeho kostela nahrazeny žárovkami.

I když hrob není tvořen příliš trvanlivými materiály, všechny nás překvapuje, v jak dobrém stavu se nám až do dnešních dnů dochoval. Přesto by si hrob zasloužil restaurování. Zajímavá skutečnost je, že ve všech dohledatelných zdrojích chybí zmínka o existenci Božího hrobu v Solopyskách u Kutné Hory.